Virkelig lækker smag og nem at lave. Det er vigtigt du bruger den søde sennep. 2-3 personer alt efter sult: 1 afpudset svinemørbrad 1 dl sød sennep 1 dl fløde 1 dl boullion (vand og terning opløst) Salt og peber Brun mørbraden i en gryde. Kom salt og peber på. Hæld boullionen på og herefter sennepen. Lad småsimre i ca. 5 min, Kom fløden i og lad småsimre igen 5 min. Tag mørbraden op og skær i ca.1½ cm tykke skiver. Kom alle stykkerne tilbage i gryden og lad den få nogle minutter mere til den er helt gennemstegt. Server ris og fx. broccoli til.
0 Comments
De her er supergode både som aftensmad, men også som pålæg og en snack i løbet af dagen. Serverer du dem til aftensmad, så lav en lækker salat med fx kidneybønner i. Ca. 10 stk: 2 store rå kartofler 2 gulerødder 2 æg 1 dl havregryn salt og peber 1 spsk. tacopulver/spicemix fx til Burrito Skræl kartoflerne og evt. også gulerødder hvis skrællen ikke er fin og pæn. Riv det hele på den grove side af rivejernet. Kom i en skål og slå æggene ud heri. Kom havregryn og krydderierne i og rør godt rundt. Steg ved middelvarme på en pande i ca. 8 min. på hver side. Uhmm den her smager af mere ... kender du det? Og den er lynhurtig af lave og man har oftest disse ingredienser. Til 4 portioner: 3 æbler 75 g smør ½ dl sukker 1 dl havregryn Stødt kanel Tag en lille røreskål og kom smørret i. Smelt på medium varme i microovnen. Kom sukker i og rør rundt med en ske. Kom havregryn i og rør igen. Kom det hele i en lille frostpose og glat den helt flat og tyndt ud og form den firkantet så den passer til din form du skal bage det i. Kom i fryseren i ca. 10 min. I mens ordner på æblerne - dvs. vask og skær dem i tynde både. Kom æblestykker i en smurt lille bradepande. Drys godt med kanel over. Og læg til sidst "crumle-låget" på og bag i ca. 20 min. ved 200 grader. Servér cremefraiche til. Velbekomme. Tip: Du kan lave flere crumlelåg og lade dem ligge i fryseren. Så kan du altid - og meget hurtigt - bage en ny. Så tager det kun den tid det tager og skære tre æbler ud. Dejlig frisk salat med kiwi. Og mættende med spinat og broccoli. Det skal du bruge: Frisk spinat Et par broccoli buketter 2 kiwi Fetatern Hak spinat og broccoli meget fint - som du ville hakke rå løg. Skær kiwi i små tern og bland salaten sammen. Kom dressing over, som består af: 4 spsk olivenolie, saft fra en båd citron, 1 tsk sennep, 1 tsk sukker, salt og peber. Pisk sammen og tilsæt evt. lidt vand. Bland dressingen godt rundt i salaten. Jeg kalder denne her for dessert til mange, fordi den er praktisk at lave, når der er inviteret til gæster. Men selvfølgelig kan man også bare lave få. Og det smarte ved dem er, at de skal laves dagen før og skal i køleskabet og du kan stille dem i alle små huller i køleskabet, i grøntsagsskuffen og på mælkehylden i døren. For når man får gæster er køleskabet som regel proppet til randen. Og skal de transporteres enten til festlokalet eller festteltet, kan du bære dem i en papkasse der passer så de står tæt. Og sæt evt. nogle frost/køleelementer i mellem hvis de skal stå lidt. Det skal du bruge til 24 stk rabarberkompot-lagkager: 2 poser makroner 3 x 1/4 piskefløde 1 brev kagecreme pulver + ½ l mælk 1 pk lagekagebunde (3 stk) Rabarberkompot lavet af ca. 3 kg rabarber og en pose frosne jordbær Ca. 1½ dl portvin Bær eller frugt til pynt. FORARBEJDE: Anskaf 24 glas. Ikea har billige glas, hvis du ikke har 24 ens. Lav rabarberkompotten. Den kan du lave flere dage før. Kog små stykker rabarber møre, tilsæt sukker og lidt vaniljesukker. Jeg kommer også frosne jordbær i og koger med - jordbær gør noget godt sammen med rabarber! Jeg fik 2 bøtter ud ad min min portion som jeg opbevarede i to tomme 1 liters skyr bægre. Lav cremen (se på pakken). Pisk 1/4 liter piskefløde og vend forsigtigt i den færdige kagecreme, så den bliver mere lind og lysere i farven. Udstans lagkagebundene med et glas, der er lidt mindre end dem du anretter i, så du får 24 stk. (8x3)! SÅDAN FYLDER DU GLASSENE: Knus 3 makroner i hvert glas. Stænk portvin over. Kom et godt lag kompot på. Kom en lagkagebund i. Knus igen 2-3 makroner og kom i. Stænk igen med lidt portvin. Kom et lag creme i. Kom et lag kompot i. Stil på køl natten over. På dagen pisker du den halve liter piskefløde og pynter desserten. Kom lidt vaniljesukker i fløden, når du pisker den. Pynt med bær eller frugt. Lækker grønkålssalat som kan varieres i det uendelige. Her har jeg brugt friske brombær fordi de var i haven, men andre bær fx. blåbær kan sagtens bruges. Frisk grønkål ca. 10 cm squash ½ æble ca. 10 friske dadler (kan udelades) en håndfuld brombær Græskarkerner Skyl og hak grønkålen og squash meget fint. Så fint som var det rå løg. Skær æble i meget små stykker. Skær dadler i mindre stykker. Rist græskarkerner på en tør pande - køl af. Bland det hele og hæld dressing over, som består af: 4 spsk olivenolie, saft fra en båd citron, 1 tsk sennep, 1 tsk sukker, salt og peber. Pisk sammen og tilsæt evt. lidt vand. Bland dressingen godt rundt i salaten. Tip: Brombær kan erstattes af andre bær, fx. blåbær eller hindbær. Squash kan erstattes af fx. meget finthakket broccoli. De her klatkager er en opskrift der er gået i arv i familien. Dog har jeg udviklet på dem og varierer dem stadig. Men grundpricippet er ... har du en rest kogte ris, hælder du lidt mælk over så de er dækket uden at svømme i mælk. Lad dem suge lidt, dvs. de kan sagtens stå i køleskabet til næste dag. Men du kan også lave dem efter 10 min. En rest kogte ris Mælk så de dækker risene (må ikke svømme i mælk) 1 æg (flere, hvis din portion rest-ris er stor) 1 tsk vaniljepulver/-sukker 3 spsk sukker Og så noget der samler dejen, fx. hvedemel, havremel eller havregryn. Ca. ½ dl, men igen afhængig af mængden. Dejen skal være lidt tyk så den ikke flyder for meget ud, når du steger dem. Du kan også komme 1 spsk chiafrø i. Det tykner dejen. Steg dem i olie på en pande og server med syltetøj til aftenkaffen. De fungerer også godt som mellemmåltid eller en to-go snack. Tip 1: Når jeg får lyst til disse her og ikke har en rest ris, laver jeg en portion havegryn med mælk og sukker på. Lader den suge mælken/opblødes og kommer et æg i, chiafrø, sukker og vanilje. (Lad den lige trække lidt så chiafrøene "kan arbejde"). Så er det ikke ris-klatkager, men havre-klatkager og smager lige så vildt godt. Tip 2: Selvom jeg kommer revet blomkål i mine kogte ris til aftensmaden, kan de stadig godt bruges til klatkager. Dog blender jeg lige dejen, så der ikke er små klumper med blomkålsstykker i klatkagerne. En rigtig lækker og nem wokret. Og du kan variere den i uendelighed afhængig af, hvad du har af grøntsager og kød. 3-4 personer: 500 g kød i tern. Det kan fx være svinemørbrad i tern, oksebøf i tern eller kylling Olie til stegning 1-2 fed hvidløg 1 løg 2-3 tsk sukker 1 dl soja 2 tsk maizena + ½ dl vand (røres sammen) 2 tsk frisk revet ingefær Grøntsager i stykker/strimler kan være: gulerødder, broccoli, blomkål, palmekål, rød peberfrugt, grønne asparges, forårsløg eller squash. Ordn/snit alle grøntsagerne. Kom olie i en høj sauterpande og svits kødet. Kom herefter grøntsagerne ved og steg ca. 4-5 minutter. Tilsæt sukker og soja. Tilsæt revet hvidløg og ingefær. Tilsæt maizena rørt op med vand og lad det få et minut. Tjek at kødet er gennemtilberedt. Server med ris. Tip: De grønne grøntsager du ser på billedet er stængler fra blomkål - det som yderbladene sidder på og som de fleste smider ud. Rens stænglerne for blade, skyl dem og snit dem - de fungerer så fint som grøntsag i denne ret. Og når du alligevel har blomkål, så riv noget og kom i risene 5 min før de er færdige, så damper de møre. Rør rundt og du har de lækreste blomkålsris. Den her karrysauce smager bare super godt. Den er mild, men smager samtidig dejligt af karry og har en fin sødme fra gulerødder og æble. En rigtig nem børneret. Du kan bruge den til både kylling i karry og boller i karry. 1 løg 1 æble 3 gulerødder 1-2 fed hvidløg 1 dåse kokosmælk (400 ml) Lidt vand Karry 1 terning grøntsags bouillon Salt og peber Skær løg, hvidløg, gulerødder og æble i små stykker. Svits i olie i en gryde i ca. 5 min - det må ikke tage farve. Kom karry ved og lad det stege kort til det dufter inden du hælder kokosmælk på. Kom bouillonterning i. Kom lidt ekstra vand i (ca. 1 dl) - brug dåsen fra kokosmælken så du får det hele med. Lad det hele småsimre mørt i ca. 15 min (kog imens ris). Gulerødderne skal være helt møre. Blend herefter saucen med stavblenderen. Smag til med salt og peber og kom evt. lidt mere karry i. Tip: Når jeg koger ris, bruger jeg lidt mere vand end der egentlig skal bruges og kommer revet blomkål i til allersidst. Så damper blomkålen mør. Rør rundt og du har de lækreste blomkålsris. I denne salat er der både nektarin og abrikos - men kun fordi jeg havde begge dele. Du kan sagtens nøjes med en af delene. Og har du noget broccoli kan du også komme den i. Den skal hakkes helt fint som du ville hakke rå løg. Både stok og blomsten. Du skal bruge: Spidskål Ærter Evt. finthakket broccoli Nektarin Abrikos Hak kålen meget fint, som du ville hakke løg. Bland resten i og vend dressing over. Dressing: 4 spsk. olivenolie, saft fra en båd citron, 1 tsk. sennep, 1 tsk sukker eller honning, salt og peber. Pisk sammen og tilsæt evt. lidt vand. Bland dressingen godt rundt i salaten. |
ForfatterMette Ekman - kostvejleder og madentusiast ... og så elsker jeg at eksperimentere i køkkenet med nye opskrifter. Arkiver
November 2023
Kategorier
Alle
|