De her klatkager er en opskrift der er gået i arv i familien. Dog har jeg udviklet på dem og varierer dem stadig. Men grundpricippet er ... har du en rest kogte ris, hælder du lidt mælk over så de er dækket uden at svømme i mælk. Lad dem suge lidt, dvs. de kan sagtens stå i køleskabet til næste dag. Men du kan også lave dem efter 10 min. En rest kogte ris Mælk så de dækker risene (må ikke svømme i mælk) 1 æg (flere, hvis din portion rest-ris er stor) 1 tsk vaniljepulver/-sukker 3 spsk sukker Og så noget der samler dejen, fx. hvedemel, havremel eller havregryn. Ca. ½ dl, men igen afhængig af mængden. Dejen skal være lidt tyk så den ikke flyder for meget ud, når du steger dem. Du kan også komme 1 spsk chiafrø i. Det tykner dejen. Steg dem i olie på en pande og server med syltetøj til aftenkaffen. De fungerer også godt som mellemmåltid eller en to-go snack. Tip 1: Når jeg får lyst til disse her og ikke har en rest ris, laver jeg en portion havegryn med mælk og sukker på. Lader den suge mælken/opblødes og kommer et æg i, chiafrø, sukker og vanilje. (Lad den lige trække lidt så chiafrøene "kan arbejde"). Så er det ikke ris-klatkager, men havre-klatkager og smager lige så vildt godt. Tip 2: Selvom jeg kommer revet blomkål i mine kogte ris til aftensmaden, kan de stadig godt bruges til klatkager. Dog blender jeg lige dejen, så der ikke er små klumper med blomkålsstykker i klatkagerne.
0 Comments
En rigtig lækker og nem wokret. Og du kan variere den i uendelighed afhængig af, hvad du har af grøntsager og kød. 3-4 personer: 500 g kød i tern. Det kan fx være svinemørbrad i tern, oksebøf i tern eller kylling Olie til stegning 1-2 fed hvidløg 1 løg 2-3 tsk sukker 1 dl soja 2 tsk maizena + ½ dl vand (røres sammen) 2 tsk frisk revet ingefær Grøntsager i stykker/strimler kan være: gulerødder, broccoli, blomkål, palmekål, rød peberfrugt, grønne asparges, forårsløg eller squash. Ordn/snit alle grøntsagerne. Kom olie i en høj sauterpande og svits kødet. Kom herefter grøntsagerne ved og steg ca. 4-5 minutter. Tilsæt sukker og soja. Tilsæt revet hvidløg og ingefær. Tilsæt maizena rørt op med vand og lad det få et minut. Tjek at kødet er gennemtilberedt. Server med ris. Tip: De grønne grøntsager du ser på billedet er stængler fra blomkål - det som yderbladene sidder på og som de fleste smider ud. Rens stænglerne for blade, skyl dem og snit dem - de fungerer så fint som grøntsag i denne ret. Og når du alligevel har blomkål, så riv noget og kom i risene 5 min før de er færdige, så damper de møre. Rør rundt og du har de lækreste blomkålsris. Den her karrysauce smager bare super godt. Den er mild, men smager samtidig dejligt af karry og har en fin sødme fra gulerødder og æble. En rigtig nem børneret. Du kan bruge den til både kylling i karry og boller i karry. 1 løg 1 æble 3 gulerødder 1-2 fed hvidløg 1 dåse kokosmælk (400 ml) Lidt vand Karry 1 terning grøntsags bouillon Salt og peber Skær løg, hvidløg, gulerødder og æble i små stykker. Svits i olie i en gryde i ca. 5 min - det må ikke tage farve. Kom karry ved og lad det stege kort til det dufter inden du hælder kokosmælk på. Kom bouillonterning i. Kom lidt ekstra vand i (ca. 1 dl) - brug dåsen fra kokosmælken så du får det hele med. Lad det hele småsimre mørt i ca. 15 min (kog imens ris). Gulerødderne skal være helt møre. Blend herefter saucen med stavblenderen. Smag til med salt og peber og kom evt. lidt mere karry i. Tip: Når jeg koger ris, bruger jeg lidt mere vand end der egentlig skal bruges og kommer revet blomkål i til allersidst. Så damper blomkålen mør. Rør rundt og du har de lækreste blomkålsris. I denne salat er der både nektarin og abrikos - men kun fordi jeg havde begge dele. Du kan sagtens nøjes med en af delene. Og har du noget broccoli kan du også komme den i. Den skal hakkes helt fint som du ville hakke rå løg. Både stok og blomsten. Du skal bruge: Spidskål Ærter Evt. finthakket broccoli Nektarin Abrikos Hak kålen meget fint, som du ville hakke løg. Bland resten i og vend dressing over. Dressing: 4 spsk. olivenolie, saft fra en båd citron, 1 tsk. sennep, 1 tsk sukker eller honning, salt og peber. Pisk sammen og tilsæt evt. lidt vand. Bland dressingen godt rundt i salaten. Hummus er godt, så selvfølgelig skal med den i min blog. Jeg bruger den som "sovs" til grillmaden og andet stegt kød og som pålæg med friske tomater på. 1 ds. kikærter 2 fed hvidløg 1 dl olivenolie 4 spsk. friskpresset citronsaft 1 tsk. spidskommen ½ tsk cayennepeber salt og peber lidt vand Blend det hele - jeg bruger en røreskål og stavblender. Så frisk - så sund! Og så nemt! Her har jeg forvandlet en almindelig gulerods-coleslaw til en rødebede-slaw. Riv rødbede og blomkål (ca. ligeligt forhold) og vend en dejlig dressing i, som består af 1 dl hvidvinseddike og ½ dl sukker. Rør dressingen først inden du river grøntsagerne, så kan sukkeret få lov af opløse sig i eddiken. Og du kan snildt lave denne salat et par timer inden servering, da dressingen marinerer grøntsagerne og de dermed bliver bedre og smagen rigtig kan trænge ind. Tip: Blomkål kan erstattes af gulerødder. Har du nogle kogte kartofler til overs fra middagen? Så har du hurtigt denne lækre kage. Smager dejligt mandel/mazarin agtigt og med et strejf af citron. Kom gerne en klat cremefraiche ved. Ca. 12 stykker. 200 g kogte kartofler 150 g mandelmel eller havremel 150 g sukker 75 g smør 3 æg 1 tsk bagepulver 1/2 tsk mandelessens Lidt reven citronskal (vigtig for den friske smag)! Pisk smør, sukker og æg sammen. Riv kartofler og kom i. Pisk. Kom resten i og pisk igen. Kom i en lille kageform (ca 22-24 cm) og bag ca. 30-35 min ved 180 grader. Jeg laver altid mit pålæg selv for så ved jeg, hvad jeg får. I købepålæg er oftest meget salt, fedt og tilsætningsstoffer som man ikke ved hvad er. 1 ds torskerogn ½ glas lille kapers lidt hakket rødløg Dressing af lige dele skyr og mayonnaise Salt, peber og paprika Kom torskerognen i en skål og smuldr den med en gaffel. Kom resten i og rør godt rundt. Server på rugbrød, men ristet brød er også godt, hvis det skal være lidt mere end bare frokost. Det her er rigtig lækkert til weekend frokosten. Eller som let aftensmad på en hverdag (hvis du altså har lavet den i forvejen). Og en god måde at få fisk på. 1 hel røget makrel eller 2 pk færdigpillede makrelfileter Radiser Purløg Dressing af lige dele skyr og mayonnaise Salt og peber Pil kødet fra ben og skind. Gør det på avispapir, så er det nemt at smide ud bagefter og dit spækbræt lugter ikke bagefter. Rør dressingen sammen og tilsæt salt og peber. Spar på saltet for fisken er salt i sig selv. Snit purløg og radiser og bland det hele sammen. Server på groft kernerugbrød - det er bare mums! Det her er sådan en god "skrivebords morgenhapser" eller morgenmad-to-go. Skal det være et mættende måltid, så spis et hårdkogt æg til, som du kan have i den anden hånd (pil det hjemmefra). Ca 7 stk: 1 moden banan 60 g æblemos 1 æg 1½ spsk sirup ½ spsk rapsolie 75 g havremel Lille drys vaniljesukker Et nip salt Mos bananerne og kom æblemos i. Kom resten i og rør sammen. Bages i ca. 20 min ved 175 grader. |
ForfatterMette Ekman - kostvejleder og madentusiast ... og så elsker jeg at eksperimentere i køkkenet med nye opskrifter. Arkiver
November 2023
Kategorier
Alle
|