Her en lasagneudgave, hvor pladerne er erstattet med squash.
Til 4 personer 2-3 squash 500 gram hakket oksekød 2 revne gulerødder 1 finthakket løg 2 fed presset hvidløg 1 fintsnittet rød peber 1 dåse hakkede tomater 1 lille dåse tomatpuré Krydderier som du plejer: salt, peber, paprika, oregano etc. Revet ost til topping Svits/smuldr kødet i en gryde sammen med løg og hvidløg. Kom tomater, puré, peberfrugt, gulerod og krydderier i. Lad det simre ca. 20 minutter. Byg din lasagne: Læg skiftevis kødsovs og squah og slut med kødsovsen og til allersidst kom revet ost over. Du får nogle fine lange skiver squash ved at bruge osteskæren og skærer nogle fine lange skiver på den lange led. Det som ikke bliver til fine hele skiver, kan du hakke helt fint og komme i kødsovsen, så det ikke går til spilde. Bag den i ovnen i ca. 40 min ved 200 gr. Squashen skal være blød, men ikke for blød.
0 Comments
Lasagne med kylling og aubergine
Her er aubergine brugt som lagsageplader. Så det er vel en blading af lasagne og mousaka. Hakket kylling har ikke så meget smag i sig selv, så der skal godt med krydderier i. Til 4 personer 2 auberginer 1 finthakket løg 500 g hakket kyllingekød 1 dåse flåede hakkede tomater 1 dåse kokosmælk (samme størrelse som en dåse flåede tomater) 2 revne gulerødder Krydderier som du plejer: salt, peber, paprika, hvidløg, oregano etc. Revet ost til topping Svits/smuldr kylling i en gryde sammen med løg. Kom tomater, kokosmælk, gulerod og krydderier i. Lad det simre ca. 15 minutter. Og hvis du har tid, så lav den i god tid og lad den trække så krydderierne rigtig kan trænge ind. Skær aubergine ud i 1 cm tykke skiver. Byg din lasagne: Læg skiftevis kødsovs og auberginer og slut med kødsovsen og til allersidst kom revet ost over. Bag den i ovnen i ca. 40 min ved 200 gr. Auberginerne skal være bløde, men ikke for bløde. Den her er opstået en sommerdag, hvor min dengang lille datter og jeg skulle plukke ”pluk-selv-jordbær”. Vi fik plukket langt mere end vi kunne spise og jeg kunne ikke nænne at smide dem ud. Det var dengang ordet smoothie ikke var opfundet, så jeg kunne ikke komme i tanke om andet end jordbærmarmelade. Den dag i dag, kan min datter ikke spise købemarmelade, men kun denne. Og den tager faktisk også kun et kvarters tid at lave, så der er ingen undskyldning. Man tror det er besværligt, men det er det slet ikke. Ca. 7 glas: 1,5 kg jordbær 750 g sukker 2 1/2 tsk rød melatin 1 "låg" amaton Hvis bærrene er frosne, tøes de op i en gryde. Tænd evt. på 1 og lad dem langsomt tø op. Når de er optøet, skruer du op og efterhånden som de bliver varme, kan du ”mase” bærrene ud. De skal ikke koge, men være meget varme. Tilsæt sukker. Kog med i ca. 2 minutter til sukkeret er opløst. Blend med stavblender, så marmeladen jævnes og bliver ensartet (læs: børnevenlig uden klumper). Kom melatin i en kop med et par spiseskefulde sukker. Rør det langsomt i marmaladen, mens du rører rundt. Melatin vil gerne klumpe, så det er også derfor du skal blande det med sukker inden. Tag af varmen. Kom atamon i, hvis du gerne vil have marmeladen skal kunne holde sig længe. Dvs. et par måneder i køleskab. Mængden på Atamon og melatin står på emballagen. Kom på skoldede marmeladeglas. Når de er afkølede, skruer du låget godt på og opbevarer marmeladen i køleskab. Du kan lave marmelade af alle mulige slags bær … hindbær, blåbær, solbær, blomme og rabarber. Men det bliver bedst med lidt jordbær i. Jordbær gør noget godt !! Boller uden mel - ja det kan man godt! Når det er weekend kan jeg godt lide at ”kræse” lidt. Der hvor andre går til bageren, bager jeg selv mine hurtige morgenboller. De er supernemme, men det kræver du har en rest kogte ris. Hvis du får ris til aftensmad i løbet at ugen, så kog ekstra og gem til weekenden, så har du. Og ris kan også fryses ned. Og frys dem evt. i afmålte portioner, så du blot skal tage en afmålt portion ud aftenen før, så har du til dine morgenboller. 8 boller 150 g kogte ris (helst brune ris) 100 g havregryn 2 æg 1 teske bagepulver 1 teske salt 1 spiseskefuld hørfrø 1 spiseskefuld raps- eller olivenolie Tænd ovenen på 200 grader. Blend alle ingredienserne i blenderen. Form bollerne med en ske og læg på en bageplade med bagepapir på. Bages til de er gyldne og flotte ca. 20 min. Skal det være ekstra hyggeligt sådan en søndag, så kog blødkogte æg til. Et morgenmåltid jeg er meget glad for og som jeg nok spiser 3 gange om ugen er omelet med spinat. Jeg tager 2 kugler spinat op af fryseren lige inden jeg skal sove og lader tø op i køleskabet. Så er de klar til næste morgen. til 1 person 2 æg 2 kugler spinat fra frost Et nip salt Pisk de to æg med en gaffel og kom salt i. Vrid væden fra spinaten og kom i æggemassen. Steg på panden. 240 g glutenfrit mel, fx. Semper eller andet glutenfrit mel til lys bagning 1/2 tsk natron 1 spsk sukker 1 spsk vaniljesukker 1/2 tsk kardemomme 4 dl laktosefri mælk 3 æg Smør til stegning Del hvider og æggeblommer og pisk hviderne stive. Pisk mælk, æggeblommer og de tørre ting forsigtigt sammen og vend hviderne i. Lad dejen hvile i 30 min. Steg lækre på en æbleskivepande. De her er så lækre og flotte at jeg har lavet den nogle gange til nytårsaften. Men du kan sagtens skrue ned for pynten og servere dem som "almindelig" muffins. 6 stk: 65 g marcipan 75 g sukker 1 æg 75 g smør 25 g havremel 1/4 tsk bagepulver Rør revet marcipan og sukker sammen. Tilsæt ægget og rør godt. Skær smørret i tern og kom i dejen. Kom herefter resten i og rør godt sammen. Kom i smurte forme (faste forme er bedst for det er som dejen klistrer for meget fast i papirforme). Bages i ca. 25 min. ved 200 grader. Pynt med is og bær. Og når det skal være ekstra fint, kommer jeg en klat skyr rørt med vaniljepulver på tallerkenen og "tværer" ud med bagsiden af en spiseske - drys med revet mørk chokolade. De her så flotte og kan bruges til mange anledninger, men nytåret er nok der jeg mest laver disse. 16 små blinis: 1/2 dl boghvedemel 1/2 majsmel 1/4 tsk salt 1/2 tsk. bagepulver Et nip sukker 1 æg 1/2 dl vand Citroncreme: Et lille bæger cremefraiche, hvor du rører lidt skal og saft fra en citron. Bland de tørre ting sammen. Kom æg i og rør sammen. Kom vand i til en tyk og passende dej. Steg på en pande. Pynt med hvad du synes ... jeg kan godt lide røget laks, rejer og stenbiderrogn. Kom en klat citroncreme på først inden du "pynter". Jeg kalder det her for vidunderbrødet for alle i familien elsker det og jeg skal bage til det alle vores sammenkomster. Og jeg skal helst bage for meget, så der er noget tilbage. Det holder sig nemlig frisk længe. 600 g god hvedemel 1/2 liter vand 2 tsk salt 2 stk sukker 1 spsk olie 1/3 pakke gær (ca. 15 g). Opløs gæren i vandet. Kom salt, olie og sukker i. Rør. Kom mel i rør med en grydeske til dejen er ens. Lad hæve i køleskab til næste dag (hævetid 12-24 timer). Det hæver meget, så brug en stor skål og kom den i en pose. Hæld den ret våde dej ud i et lille fad beklædt med bagepapir. Drys evt. med havregryn eller rosmarin og groft salt. Bages ca. 1 time ved 200 grader varmluft. Køl af. |
ForfatterMette Ekman - kostvejleder og madentusiast ... og så elsker jeg at eksperimentere i køkkenet med nye opskrifter. Arkiver
November 2023
Kategorier
Alle
|