Hummus er godt, så selvfølgelig skal med den i min blog. Jeg bruger den som "sovs" til grillmaden og andet stegt kød og som pålæg med friske tomater på. 1 ds. kikærter 2 fed hvidløg 1 dl olivenolie 4 spsk. friskpresset citronsaft 1 tsk. spidskommen ½ tsk cayennepeber salt og peber lidt vand Blend det hele - jeg bruger en røreskål og stavblender.
0 Comments
Så frisk - så sund! Og så nemt! Her har jeg forvandlet en almindelig gulerods-coleslaw til en rødebede-slaw. Riv rødbede og blomkål (ca. ligeligt forhold) og vend en dejlig dressing i, som består af 1 dl hvidvinseddike og ½ dl sukker. Rør dressingen først inden du river grøntsagerne, så kan sukkeret få lov af opløse sig i eddiken. Og du kan snildt lave denne salat et par timer inden servering, da dressingen marinerer grøntsagerne og de dermed bliver bedre og smagen rigtig kan trænge ind. Tip: Blomkål kan erstattes af gulerødder. Har du nogle kogte kartofler til overs fra middagen? Så har du hurtigt denne lækre kage. Smager dejligt mandel/mazarin agtigt og med et strejf af citron. Kom gerne en klat cremefraiche ved. Ca. 12 stykker. 200 g kogte kartofler 150 g mandelmel eller havremel 150 g sukker 75 g smør 3 æg 1 tsk bagepulver 1/2 tsk mandelessens Lidt reven citronskal (vigtig for den friske smag)! Pisk smør, sukker og æg sammen. Riv kartofler og kom i. Pisk. Kom resten i og pisk igen. Kom i en lille kageform (ca 22-24 cm) og bag ca. 30-35 min ved 180 grader. Jeg laver altid mit pålæg selv for så ved jeg, hvad jeg får. I købepålæg er oftest meget salt, fedt og tilsætningsstoffer som man ikke ved hvad er. 1 ds torskerogn ½ glas lille kapers lidt hakket rødløg Dressing af lige dele skyr og mayonnaise Salt, peber og paprika Kom torskerognen i en skål og smuldr den med en gaffel. Kom resten i og rør godt rundt. Server på rugbrød, men ristet brød er også godt, hvis det skal være lidt mere end bare frokost. Det her er rigtig lækkert til weekend frokosten. Eller som let aftensmad på en hverdag (hvis du altså har lavet den i forvejen). Og en god måde at få fisk på. 1 hel røget makrel eller 2 pk færdigpillede makrelfileter Radiser Purløg Dressing af lige dele skyr og mayonnaise Salt og peber Pil kødet fra ben og skind. Gør det på avispapir, så er det nemt at smide ud bagefter og dit spækbræt lugter ikke bagefter. Rør dressingen sammen og tilsæt salt og peber. Spar på saltet for fisken er salt i sig selv. Snit purløg og radiser og bland det hele sammen. Server på groft kernerugbrød - det er bare mums! Det her er sådan en god "skrivebords morgenhapser" eller morgenmad-to-go. Skal det være et mættende måltid, så spis et hårdkogt æg til, som du kan have i den anden hånd (pil det hjemmefra). Ca 7 stk: 1 moden banan 60 g æblemos 1 æg 1½ spsk sirup ½ spsk rapsolie 75 g havremel Lille drys vaniljesukker Et nip salt Mos bananerne og kom æblemos i. Kom resten i og rør sammen. Bages i ca. 20 min ved 175 grader. Det skal du bruge: Ca. 16 stk. 3 modne bananer 3 æg 100 g havremel 1 spsk rapsolie 1tsk bagepulver ½ tsk natron ½ dl sukker Mandelessens, bare nogle dråber Hindbær, både friske og frost kan bruges. Og har du blåbær kan de også bruges. Mos bananerne med en gaffel og rør alt godt sammen med en ske, undtagen bærrene. Kom i muffinsforme og drys hindbær i dejen. Bages i ca. 15 min. ved 180 grader varmluft. PS: Kan du tåle gluten, kan du bruge almindeligt mel i stedet for havremel. Denne her æbletærte har jeg nok lavet med jævne mellemrum i 25 år. Der er bare nogen opskrifter som fungerer og man laver igen og igen. Den er bare så enkelt og man skal kun bruge en røreskål og en spiseske, dvs. ingen el-pisker. Og kan du tåle hvedemel så brug det i stedet for havremel. 75 g smør 3 æg 2 dl sukker 2½ dl havremel 1 tsk bagepulver Æblebåde eller rabarberstykker Smelt smørret. Kom sukker i og rør med en ske. Kom æg i og rør igen. Kom mel og bagepulver i og rør igen. Hæld ud i en tærte- eller bageform med bagepapir på. Tryk æblestykker eller rabarberstykker lidt ned i dejen. Bruger du æbler så drys godt med kanel på inden du kommer i ovnen. Bages 25-30 min ved 180 grader varmluft. Server cremefraiche rørt op med vaniljesukker til. Og kaffe, ikke at forglemme .... !!!!! Kunne du godt tænke dig en anden udgave af risalamande som er fri for de lidt tunge grødris og mælkeprodukter? Så prøve denne. Selv de ret kræsne familiemedlemmer fik jeg til at indrømme, at den faktisk smagte godt, selvom man ikke må snyde med traditionerne juleaften. 4-6 personer: 6 spsk chiafrø 4 dl havremælk 1 stang vanilje eller 2 tsk. vaniljesukker 1 karton (250 g) piskbar sojafløde (fås bl.a. i Rema) 50 g finthakkede mandler Bland havremælk og chiafrø og lad stå natten over eller min. 6 timer i køleskab så det bliver en tyk lidt "slimet" grød". Rør ind i mellem og mest i starten. Pisk sojafløden og bland derefter med chiagrøden. Kom vanilje og mandler i. Husk kirsebærsaucen, som jeg for øvrigt ofte blender med en stavblender, fordi ingen kan lide "klumperne"! En god "morgensnaps" der frisker op :-)
2 liter vand 200 g frisk ingefær 2 øko citroner 2 spsk sukker Lidt gurkemeje Skær ingefær og citroner ud i mindre stykker. Både frisk og pulver gurkemeje kan bruges. Køber du hel, skal den også skæres ud i mindre stykker. Kom alt i en stor gryde og lad småkoge i 45 min. Sluk herefter og lad stå i min. 45 min. Det gør ikke noget der går længere tid - det er fordi den skal trække. Si saften og hæld på skoldende flasker og opbevar i køleskabet. Du skal være opmærksom på at gryden kan blive misfarvet af den stærke farve fra gurkemeje, så brug en gammel gryde. |
ForfatterMette Ekman - kostvejleder og madentusiast ... og så elsker jeg at eksperimentere i køkkenet med nye opskrifter. Arkiver
November 2023
Kategorier
Alle
|